PUHDYS – aneb kde neudělali soudruzi z NDR chybu

Píše se rok 1965 ve východním Německu vzkvétá socialismus a místní rockové kapely nemají zrovna na růžích ustláno. Jedna legenda se, ale přece pomalu nenápadně rodí, začalo to skupinou Udo – Wendel -Combo po odchodu kytaristy a zpěváka Wendela bylo třeba změnit název skupiny. Bylo vytvořeno s počátečních písmen čtyř členů. Peter.Udo..Harry..Dieter.. koncovku doplnili YS, aby konečný název dobře zněl. Název vlastně nic neznamená. Zpočátku hrála skupina cover verze slavných skupin jako Uriah Heep nebo Deep Purple , skupina sice zkouší vlastní věci, které píše Peter Meyer, ale zatím se jim je nedaří prosadit. V roce 1969 skupina získává profesionální licenci, která je ve vychodním bloku nezbytná pro hudební činnost. V té době odchází bubeník Udo Jacobs kterého nahradí Gunter Wosylus a přichází nový pátý člen skupiny kytarista, zpěvák, skladatel a textař Dieter Birr. Název si skupina ponechává a dává se do práce. S příchodem Dietra Birra dostává skupina novou dimenzi. Všímá si ji gramofonová společnost Amiga a nabízí ji smlouvu má ,ale jednu podmínku skupina musí zpívat pouze německy a nesmí mít texty s politickými tématy. V roce 1971 jim pod Amigou vychází první singl s písní Türen öffnen sich zur Stadt a vystřelí skupinu mezi nepopulárnější skupiny NDR. Na dlouhohrající LP jsi, ale skupina musela 3 roky počkat vydávala singly a mezi tím se proslavila hudbou k filmu Die Legende von Paul und Paula, který se v kinech dlouho neudržel kvůli politickému poselství ,ale písně znějící v tomhle filmu se se staly velkými hity, přestože byly jasně ovlivněny písněmi západních skupin: Geh zu ihr se podobala Look Wot You Dun od skupiny Slade a Wenn ein Mensch lebt zase písni Spick .Rok 1974 je stěžejní a skupina konečně vydává první LP které je bez názvu a skládá se z dosud vydaných singlů.Skupina vyráží na turné po Sovětském Svazu a komunistických zemích východního bloku a jako první skupina NDR dostávají povolení koncertovat na západě a to v Belgii a Nizozemsku mezi tím vychází druhé LP taky složené se zbývajících singlů.V roce 1976 vychází album Sturmvogel a souběžně album vzdávající poctu Rock n Rollu. Rock’n’Roll Music LP obsahovalo verze čtrnácti písní rokenrolové klasiky, jejichž původními interprety byli například Little Richard, Chuck Berry, Ritchie Valens, The Everly Brothers a další. Zároveň se stalo první deskou od Puhdys nazpívanou anglicky. Hutné kytary úžasná rytmika a modernější pojetí klasiky zní dobře a sklízí úspěchy. 9. listopadu 1976 konečně Puhdys vystoupili v Hamburku. Následovaly koncerty v Dortmundu a v Západním Berlíně. V roce 1977 Puhdys vydali album Perlenfischer,a jako první umělci z NDR pak vystoupili v pořadu západoněmecké televize Radio Bremen Musikladen. V roce 1978 vychází album 10 wilde Jahre s úspěšnou písní Doch die Gitter Schweigen, napsanou pro televizní seriál. V témže roce opouští Puhdys bubeník Gunter Wosylus a za bicí usedá nejmladší člen skupiny 25 letý Klaus Scharfschwerdt. Přichází osmdesátá léta a vychází první album s novým bubeníkem Heiß wie Schnee(1981) . Skupina má povolení nahrávat v západním Německu. Nahrává dvě alba první Far From Home(1981) přinesla nově nahrané verze dřívějších hitů opatřené anglickými texty. Očekávaný mezinárodní úspěch se však ve větším měřítku nedostavil. Druhé Schattenreiter(1982) obsahovalo i poctu Johnu Lennonovi nazvanou He, John – singl s touto písní se stal nejprodávanějším v NDR za rok 1982.. Následovaly další koncerty a další turné dokonce po USA. V NSR slavila skupina úspěchy a tak tamní fanouškové založili oficiální fan-club . Doma se jí dostalo ocenění ze strany státu, když v roce 1982 obdržela tzv. Národní cenu NDR (Nationalpreis der DDR). Píše se rok 1983 a skupina ovlivněna novou vlnou a taky zřejmě vlivem nejmladšího člena Klause mění sound kapely a vychází album Computer-Karriere. I přesto že změnili Puhdys zvuk byla deska přijata fanoušky velmi pozitivně a dvě skladby jako Hiroschima a TV SHOW se staly hity. Syntezátory bylo ovlivněné i následující album Das Buch, které vyšlo o rok později. Píseň Ich will nicht vergessen přinesla skupině problémy s cenzurou – zabývala se tématem rozděleného Německa, které bylo v tehdejší NDR tabu. Úspěšná byla píseň Rockerrente. Členové skupiny, s výjimkou Scharfschwerdta již čtyřicátníci, v ní zpívají, že budou hrát až do důchodu. V roce 1984 vychází živé dvojalbum Live In Sachsen, další řadové album Ohne Schminke vychází až v roce 1986. Členové skupiny mezitím realizovali své projekty a vydali vlastní sólová alba.

Skupina se na čas odmlčela a v roce 1989 nahrává s živým orchestrem album Neue Helden. Bylo zamýšleno jako poslední. Kontroverzním se stal jeho obal, zobrazující dvě malé děti v plenkách z vlajek SSSR a USA.a snad proto byly vydány i výtisky s modrým obalem a označeny jako Puhdys15. Puhdys vlastně začal desky číslovat od alba Schattenreiter jako Puhdys10 . a albem Neue Helden číslování ukončil. Puhdys se tak v roce 1989 vydal na rozlučkové turné, kde ho doprovázela česká skupina Turbo a západoněmečtí The Lords. Turné bylo pojato jako připomenutí dvaceti let činnosti. Nahráli také desku starých rockových hitů, která vyšla v témže roce pod názvem Jubiläumsalbum. Na albu byly písně jako Born to Be Wild od skupiny Steppenwolf, Light My Fire od The Doors, Rock and Roll od Led Zeppelin nebo Paint It Black od Rolling Stones. Po pádu Berlínské zdi a události směřující ke znovusjednocení Německa se skupina původně sešla jen na jediný koncert (v roce 1991 u Braniborské brány), ale nadšené přijetí publikem byly příčinou toho, že se rozhodla obnovit svou činnost. Jako první po přestávce vychází v roce 1992 album Wie ein Engel(1992) a v roce 1994 Zeiten ändern sich. V roce 1997 došlo po vydání alba Frei wie die Geier k poslední personální změně – ze zdravotních důvodů odchází baskytarista Harry Jeske. Skupina to těžko nese a rozloučí se s ním na koncertě k jeho 60. narozeninám. Na jeho místo přišel Peter Rasym zvaný Bimbo. Druhé tisíciletí ukončila skupina albem Wilder Frieden (z něhož píseň Wut Will Nicht Sterben nahráli spolu se skupinou Rammstein) . Nahráli také nové verze svých hitů, které vydali na jubilejním albu 20 Hits aus dreißig Jahren.(1999). V roce 2001 vychází album Zufrieden s fotkou modelky ve spodním prád

Skupina vydala i dvě alba raritních snímků – výběr Raritäten Volume 2 (2004) navázal na první díl, vydaný již v roce 1994 – a také dvě vánoční alba – Dezembertage z roku 2001 a Dezembernächte z roku 2006. Album Alles hat seine Zeit vychází v roce 2004 a je to poslední řádové album skupiny. Puhdys v roce 2014 koncertuje se stejně slavnými kapelami Karat a City a o rok později vydává live album . V roce 2016 odehrála kapela poslední koncert a vydala CD Das Letzte Koncert (Poslední koncert). Dieter Birr, zvaný Maschine na otázku proč skupina končí, když koncertuje a je o ní zájem říká (musíme být realističtí jsme staří a v nejlepším je třeba přestat) . Dieter Birr má dnes vlastní hudební projekt s názvem Dieter Maschine Birr a dodnes koncertuje. Klaus Scharfschwerdt rovněž rozjíždí vlastní kvarteto, vystupuje pod názvem „Scharfschwerdt. Peter Meyer. Dieter Hertrampf. Peter Rasym také vystupují v ruzných projektech pouze Harry Jeske užívá rockového důchodu se svou ženou na Filipínách.

Členové :

 Peter Meyer (* 5. ledna 1940) – klávesy, saxofon

 Dieter Birr, zvaný Maschine (* 18. března 1944) – kytara, zpěv

 Dieter Hertrampf, zvaný Quaster (* 29. listopadu 1944) – kytara, zpěv

 Klaus Scharfschwerdt (* 27. února 1954) – bicí

 Peter Rasym, zvaný Bimbo (* 7. července 1953) – baskytara

Dřívější členové :

 Gunter Wosylus – bicí

 Harry Jeske – baskytara

Diskografie

 1974 Puhdys (označované také jako Puhdys 1)

 1975 Die Puhdys (označované také jako Puhdys 2)

 1976 Sturmvogel

 1977 Rock’n’Roll Music

 1977 Die großen Erfolge – výběr

 1978 Perlenfischer

 1979 10 wilde Jahre

 1979 Puhdys Live (označované také jako Live im Friedrichstadtpalast)

 1980 Heiß wie Schnee

 1981 Far From Home (anglické verze některých písní)

 1982 Schattenreiter

 1983 Computer-Karriere

 1984 Das Buch

 1984 Live in Sachsen

 1986 Ohne Schminke

 1989 Neue Helden

 1989 Jubiläumsalbum

 1992 Wie ein Engel

 1994 Zeiten ändern sich

 1994 Raritäten

 1996 Die schönsten Balladen – výběr

 1996 Live: In flagranti

 1997 Frei wie die Geier

 1999 Wilder Frieden

 1999 20 Hits aus dreißig Jahren – nové verze starých hitů

 2000 Was bleibt – kompilace

 2001 Zufrieden?

 2001 Dezembertage – vánoční album

 2003 Undercover

 2004 Raritäten Volume 2

 2004 Alles hat seine Zeit


 2005 36 Lieder aus 36 Jahren – výběr

 2006 Dezembernächte – vánoční album

 2009 Abenteuer

 2012 Es War schön

 2013 Heilige Nächte

 2015 Rocklegenden live, Puhdys + City + Karat

 2016 Das Letzte Koncert

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Získejte registraci domén s tld .online, .space, .store, .tech zdarma!
Stačí si k jedné z těchto domén vybrat hosting Plus nebo Mega a registraci domény od nás dostanete za 0 Kč!
Objednat